Tort Ajerkoniakowy "Tort urodzinowy"

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 6
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały płatki 200 g
konfitura morelowa 4 kopiaste łyżki
wódka 2 łyżki
śmietanka 30 500 ml
żelatyna 4 łyżki
gorąca woda 100 ml
ajerkoniak 12 łyżek pół szklan
konfitura jagodowa słoiczek
Tort Ajerkoniak
 
 
Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej+jedna łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa migdałowa:
200 g migdałów
4 kopiaste łyżki konfitury morelowej
2 łyżki wódki
 
Krem:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody do rozpuszczenia
12 łyżek ajerkoniaku
 
konfitura jagodowa lub jagody z własnej spiżarni
 
Glazura:
pół szklanki ajerkoniaku
2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody do rozpuszczenia
 
 
 
Biszkopt upiec z podanych n/w składników. ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, później mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, piec na 180 stopni ok 35 min.
Z upieczonego biszkopta odkroić możliwie jak najcieńszą warstwę wierzchnią (grubość ok. 0,5 cm), posmarować przygotowaną masą migdałową i pokroić jak pizzę na 16 równych kawałków. Odstawić na sam koniec do dekoracji.
Krem jest bardzo prosty: 500 ml śmietanki kremówki ubijamy z opakowaniem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę jeszcze chwilkę miksując. Później dodajemy 12 łyżek ajerkoniaku delikatnie mieszając.
 
Biszkopt, który ma już "obciętą czapkę" dzielimy na cienkie 3 blaty.
Przekładamy go w kolejności:
pierwszy blat smarujemy konfiturami jagodowymi dobrej firmy, ja użyłam jagód ze swojej spiżarni :)
drugi blat smarujemy kremem z ajerkoniakiem, przykrywamy trzecim i obsmarowujemy cały tort cienką warstwą kremu. Na  brzegu tortu robimy 16 rozetek w równych odstępach.
W między czasie przygotowujemy alkoholową glazurę:
letnią żelatynę łączymy z połową szklanki ajerkoniaku i delikatnie wylewamy na górny blat między rozetki. Rozetki powinny ściśle do siebie przylegać aby glazura nie wylała się na boczne brzegi tortu.
 
Czas na nasze migdałowe trójkąciki:
Przyklejamy je na brzegu tortu, do każdej rozetki jeden trójkącik, rozpoczynamy podstawą trójkąta  przy podstawie tortu kończąc ostrym końcem w rozecie, i postępujemy tak z każdym pozostałym trójkątem.
 
 
 
 
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.