Topinambury w curry
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
topinambury | 1 kg |
masło klarowane | 3 czubate łyżki |
pasta curry | 1 łyżka (lub curry w |
czarna gorczyca | 1 łyżka |
sól | do osolenia wody |
To znakomity sposób podania zdrowych i coraz łatwiej dostępnych topinamburów.
Topinambury obrać, obgotować w osolonej wodzie (ok 8 minut). Ostudzić, pokroić w sporą kostkę. Rozgrzać masło w rondlu. Wrzucić gorczycę a gdy zacznie strzelać dodać curry i topinambury. Smażyć na złoty kolor, mieszając. Podawać do mięsa lub jako przekąskę. O topinamburach czytaj tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/slownik-kulinarny/topinambur-czyli-slonecznik-bulwiasty/
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.