Terrina łososiowa

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
łosoś wędzony w plastrach 500g
serek kremowy typu Philalephia 300 g
koperek pęczek
sok z cytryny 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Efektowna i lekka przekąska na wyjątkowe okazje.

Keksówkę wyłożyć folią do żywności. Na folię położyć  plastry łososia, tak aby zachodziły na siebie. Zostawić kilka plastrów na przykrycie wierzchu. Pozostałego łososia posiekać. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dokładnie wymieszać serek z łososiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Można też serek z łososiem zmiksować blenderem a potem dodać koperek. Masę włożyć do formy, dokładnie dociskając, tak aby usunąć powietrze. Położyć na wierzchu plastry łososia. Przykryć folią. Na wierzchu ułożyć deseczkę do krojenia lub kawałek tekturki. Obciążyć (np. słoikami) i wstawić na noc do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.