Terrina łososiowa
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
łosoś wędzony w plastrach | 500g |
serek kremowy typu Philalephia | 300 g |
koperek | pęczek |
sok z cytryny | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Efektowna i lekka przekąska na wyjątkowe okazje.
Keksówkę wyłożyć folią do żywności. Na folię położyć plastry łososia, tak aby zachodziły na siebie. Zostawić kilka plastrów na przykrycie wierzchu. Pozostałego łososia posiekać. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dokładnie wymieszać serek z łososiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Można też serek z łososiem zmiksować blenderem a potem dodać koperek. Masę włożyć do formy, dokładnie dociskając, tak aby usunąć powietrze. Położyć na wierzchu plastry łososia. Przykryć folią. Na wierzchu ułożyć deseczkę do krojenia lub kawałek tekturki. Obciążyć (np. słoikami) i wstawić na noc do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.