- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
łosoś wędzony w plastrach | 500g |
serek kremowy typu Philalephia | 300 g |
koperek | pęczek |
sok z cytryny | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Keksówkę wyłożyć folią do żywności. Na folię położyć plastry łososia, tak aby zachodziły na siebie. Zostawić kilka plastrów na przykrycie wierzchu. Pozostałego łososia posiekać. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dokładnie wymieszać serek z łososiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Można też serek z łososiem zmiksować blenderem a potem dodać koperek. Masę włożyć do formy, dokładnie dociskając, tak aby usunąć powietrze. Położyć na wierzchu plastry łososia. Przykryć folią. Na wierzchu ułożyć deseczkę do krojenia lub kawałek tekturki. Obciążyć (np. słoikami) i wstawić na noc do lodówki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...