Tempura

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Krewetki obrane 10 sztuk
Kalmary krążki 12
zielona papryka 3
Grzyby shiitake 4
jajka 2 szt
mąka 200 gram
Olej do głębokiego smażenia najlepiej rzepakowy ok 05 litra
ocet ryżowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
bulion rybny 150 ml
marynowany imbir wg uznania

Papryki umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Krewetki i grzyby oczyścić. Kalmary umyć. składniki osuszyć papierowym ręcznikiem, W misce ubić 2 jajkja z niewielką ilością wody. Mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz tyle wody, aby uzyskać 200 ml ciasta o konsystencji śmietany. W rondlu rozgrzać  olej. W cieście zanurzać partiami grzyby, krewetki, kalmary i paprykę, smażyć aż się zarumienią. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Sos: ocet wymieszać z sosem sojowym i bulionem. Tempurę podawać z sosem i marynowanym imbirem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.