Tatar ze śledzia z kaparami

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety ze śledzia w zalewie a la matjas 6
kiszone ogórki 4
Cebula czerwona 1 średnia
jabłko kwaśne 1 małe
kapary marynowane 2 łyżki
koperek lub natka posiekane 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 2-3 łyżki
mleko do moczenia śledzi ok. 300 ml
Znakomity tatar ze śledzia do podania z chlebem lub gryczanymi blinami.

Śledzie opłukać i moczyć w mleku 4 godziny. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać drobniutko śledzie, cebulę, jabłko i ogórki. Dodać kapary, oliwę, posiekaną zieleninę i sok z cytryny. Wymieszać. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.  Podawać do chleba lub z blinami gryczanymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.