Tatar ze śledzia z kaparami
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety ze śledzia w zalewie a la matjas | 6 |
kiszone ogórki | 4 |
Cebula czerwona | 1 średnia |
jabłko kwaśne | 1 małe |
kapary marynowane | 2 łyżki |
koperek lub natka posiekane | 4 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | 2-3 łyżki |
mleko do moczenia śledzi | ok. 300 ml |
Znakomity tatar ze śledzia do podania z chlebem lub gryczanymi blinami.
Śledzie opłukać i moczyć w mleku 4 godziny. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać drobniutko śledzie, cebulę, jabłko i ogórki. Dodać kapary, oliwę, posiekaną zieleninę i sok z cytryny. Wymieszać. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Podawać do chleba lub z blinami gryczanymi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.