- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety ze śledzia w zalewie a la matjas | 6 |
kiszone ogórki | 4 |
Cebula czerwona | 1 średnia |
jabłko kwaśne | 1 małe |
kapary marynowane | 2 łyżki |
koperek lub natka posiekane | 4 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | 2-3 łyżki |
mleko do moczenia śledzi | ok. 300 ml |
Śledzie opłukać i moczyć w mleku 4 godziny. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać drobniutko śledzie, cebulę, jabłko i ogórki. Dodać kapary, oliwę, posiekaną zieleninę i sok z cytryny. Wymieszać. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Podawać do chleba lub z blinami gryczanymi.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...