Tatar z pomidora
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory | 12 sztuk |
szalotka | 4 |
czosnek | 2 ząbki |
musztarda Dijon | 1 łyżka |
sos sojowy | 1 łyżka |
cukier | 1/2 łyżeczki |
kapary | 1 łyżka |
świeża bazylia lub szczypiorek | garść listków |
oliwa | 1 łyżka |
sól i świeżo zmielony czarny pieprz | do smaku |
sos Tabasco | do smaku |
kwiaty jadalne (bratki, róże, nagietki, nasturcje, do wyboru) | do dekoracji |
Nagrzać piekarnik do 120°C. Przeciąć pomidory na pół wzdłuż i wyciąć rdzeń łodygi i usunąć nasiona pozostawiając miąższ. Ułożyć pomidory stroną cięcia na blasze wyłożonej pergaminem. Umieścić blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Suszyć je w piekarniku przez 3 godziny.
Szalotki obrać i drobno posiekać. Zagotować wodę i przelać wrzątkiem szalotki, ostudzić zimną wodą. Osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ostudzić i posiekać podsuszone pomidory. Posiekać kapary, dodać do pomidorów. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
Przygotować dressing: musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tatara podawać na grzankach z bułki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.