Tatar z bakłażana
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażan | 1 duży |
dobra oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | z połowy cytryny |
czosnek roztarty z solą | 1 ząbek |
pasta pomidorowa | 1 łyżka |
wędzona słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
suszona papryczka chili drobno posiekana | 1 mała |
kapary drobno posiekane | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
całe kapary do przybrania | 1 łyżka małych albo |
Wegetarianie nie muszą sobie odmawiać tatara. Zrobiony z bakłażana i odpowiednio przyprawiony jest wspaniałą bezmięsną zakąską. Przepis pochodzi z warszawskiej restauracji Słony.
Bakłażana owinąć w folię aluminiową i upiec w całości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pozwolić mu trochę ostygnąć, poczym obrać z przypieczonej skórki i posiekać w drobną kostkę. Oliwę zmiksować z sokiem z cytryny, pastą pomidorową i przyprawami. Wymieszać z posiekanym bakłażanem i kaparami. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły. Uformować 4 małe krążki (porcja na 1 osobę), każdy przybrać kaparami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.