Na stolnicę przesiać mąkę z łyżeczką soli, dodać masło, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek. Posiekać. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na pół godziny do lodówki.
Natłuścić foremki. Wylepić je ciastem. Nakłuć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzany do 180°C.
Pokroić pomidorki i mozzarellę w plasterki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, 2 łyżkami oliwy i szczyptą pieprzu. Posiekać chili, oliwki pokroić na plasterki.
W podpieczonych tartaletkach ułożyć warstwami plasterki pomidorów oraz mozzarelli przekładając je oliwkami, chili i umytymi listkami bazylii. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków. Na koniec posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem.
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż mozarella się roztopi.
Podawać gorące, udekorowane ziołami.