Tarta ze szpinakiem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
masło 100g
mąka 200g
sól 1 łyżeczka
Farsz:
szpinak 1 kg
jajka 4
feta 100g
śmietanka kremówka szklanka
ser kozi, dojrzewający kilka plasterków
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz do smaku
Francuski kisz ze szpinakiem, fetą i kozim serem to świetny pomył na spotkanie w małym gronie.

Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść. Formę na tarty wylepić ciastem, formując wysoki brzeg. Wylepioną formę włożyć do torebki foliowej lub owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Szpinak rozmrozić na suchej patelni lub sparzyć jeśli używamy świeżego.  Wystudzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać pokruszoną fetę, szpinak, gałkę, sól (pół łyżeczki) i pieprz. Nagrzać piekarnik do 200 C. Zdjąć folię z formy wylepionej ciastem, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć. Ostudzić. Na ciasto wylać przygotowaną masę z jajek i śmietanki . Na wierzchu ułożyć krążki koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia tarta zbyt mocno przyrumieni się od góry przykryć ja kawałkiem papieru do pieczenia.  Podawać na gorąco z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.