- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
masło | 100g |
mąka | 200g |
sól | 1 łyżeczka |
Farsz: | |
szpinak | 1 kg |
jajka | 4 |
feta | 100g |
śmietanka kremówka | szklanka |
ser kozi, dojrzewający | kilka plasterków |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku | |
Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść. Formę na tarty wylepić ciastem, formując wysoki brzeg. Wylepioną formę włożyć do torebki foliowej lub owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Szpinak rozmrozić na suchej patelni lub sparzyć jeśli używamy świeżego. Wystudzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać pokruszoną fetę, szpinak, gałkę, sól (pół łyżeczki) i pieprz. Nagrzać piekarnik do 200 C. Zdjąć folię z formy wylepionej ciastem, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć. Ostudzić. Na ciasto wylać przygotowaną masę z jajek i śmietanki . Na wierzchu ułożyć krążki koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia tarta zbyt mocno przyrumieni się od góry przykryć ja kawałkiem papieru do pieczenia. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...