Tarta ze szparagami i „pralinami z łososia”
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka pszenna | 200 g |
masło | 100 g |
lodowata woda | 3 łyżki |
sól | 1 łyżeczka |
Nadzienie: | |
praliny z łososia | 200 g |
szparagi (mogą być mrożone lub z puszki) | 6-7 sztuk |
cukinie | 3 małe |
jajka | 3 |
śmietanka 18% | szklanka |
oliwa | 3-4 łyżki |
koperek do dekoracji | |
masło do smarowania formy | |
sól i pieprz do smaku |
Posiekać mąkę z masłem, dodać sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum godzinę (można i na noc). Ugotować szparagi w osolonej wodzie (lub odcedzić jeśli są z puszki). Pokroić każdy szparag na 4 części. Umyć cukinie i pokroić w półplasterki. Umyć, osuszyć koperek i podzielić na mniejsze gałązki. Rozgrzać na patelni oliwę, usmażyć cukinie. Tortownicę posmarować masłem. Nagrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wylepić ciastem, formując wysoki brzeg. Nakłuć w wielu miejscach (można też obciążyć dno suchą fasolką lub grochem). Podpiec ciasto 10 minut (nie powinno się zrumienić). Wystudzić ciasto (usunąć fasolę). Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać małą łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Dodać do masy jajecznej warzywa i praliny z łososia. Wlać masę jajeczną na ostudzony spód tarty. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godzinę w temperaturze 180 C. Jeśli tarta zbyt wcześnie zacznie się rumienić od góry, przykryć papierem do pieczenia. Podawać gorącą z dodatkiem zielonej sałaty, lub na zimno z ćwiartką cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.