Tarta z ricottą (Torta di Ricotta)
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 6 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 3/4 szklanki |
jajka | 3 |
mąka | 1 łyżka |
masło (dobrze schłodzone | 250 gram |
skórka starta z cytryny | 1 łyżka |
jajka (oddzielone białka i żółtka) | 5 |
ricotta dobrze odsączona | 750 gram |
skórka z 3 cytryn | 3 |
mąka kukurydziana | 2 łyżeczki |
Ciasto:
W dużej misce ubić 3 jajka ze szklanką cukru. Do osobnej miski włożyć mąkę, skórkę z cytryny i masło. Składniki wymieszać najpierw nożem lub widelcem, a potem szybko zagnieść ciasto dłońmi. Zawinąć je w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Żółtka ubić razem z cukrem do białości. Partiami dodawać ricottę, aż masa będzie gładka. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, mąkę i skrobię kukurydzianą. W osobnej misce ubić pianę z białek i delikatnie mieszając dodać ją do masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wyłożyć nim formę do tarty. Wypełnić ciasto nadzieniem z ricotty. Piec przez godzinę lub do momentu kiedy wierzch lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik. Tarte pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem jej z piekarnika. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.