Tarta z ricottą (Torta di Ricotta)

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 6 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukier 3/4 szklanki
jajka 3
mąka 1 łyżka
masło (dobrze schłodzone 250 gram
skórka starta z cytryny 1 łyżka
jajka (oddzielone białka i żółtka) 5
ricotta dobrze odsączona 750 gram
skórka z 3 cytryn 3
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
We Włoszech w czasie Wielkanocy ogromną popularnością, jak u nas mazurki, cieszą się tarty z serem ricotta.

Ciasto:

W dużej misce ubić 3 jajka ze szklanką cukru. Do osobnej miski włożyć mąkę, skórkę z cytryny i masło. Składniki wymieszać najpierw nożem lub widelcem, a potem szybko zagnieść ciasto dłońmi. Zawinąć je w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki.

Nadzienie:

Żółtka ubić razem z cukrem do białości. Partiami dodawać ricottę, aż masa będzie gładka. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, mąkę i skrobię kukurydzianą. W osobnej misce ubić pianę z białek i delikatnie mieszając dodać ją do masy serowej.

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wyłożyć nim formę do tarty. Wypełnić ciasto nadzieniem z ricotty. Piec przez godzinę lub do momentu kiedy wierzch lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik. Tarte pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem jej z piekarnika. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 6 godzin.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.