- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 6 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 3/4 szklanki |
jajka | 3 |
mąka | 1 łyżka |
masło (dobrze schłodzone | 250 gram |
skórka starta z cytryny | 1 łyżka |
jajka (oddzielone białka i żółtka) | 5 |
ricotta dobrze odsączona | 750 gram |
skórka z 3 cytryn | 3 |
mąka kukurydziana | 2 łyżeczki |
Ciasto:
W dużej misce ubić 3 jajka ze szklanką cukru. Do osobnej miski włożyć mąkę, skórkę z cytryny i masło. Składniki wymieszać najpierw nożem lub widelcem, a potem szybko zagnieść ciasto dłońmi. Zawinąć je w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Żółtka ubić razem z cukrem do białości. Partiami dodawać ricottę, aż masa będzie gładka. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, mąkę i skrobię kukurydzianą. W osobnej misce ubić pianę z białek i delikatnie mieszając dodać ją do masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wyłożyć nim formę do tarty. Wypełnić ciasto nadzieniem z ricotty. Piec przez godzinę lub do momentu kiedy wierzch lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik. Tarte pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem jej z piekarnika. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...