Mąkę pszenną (1,5 szklanki) połączyć z cukrem pudrem, żółtkiem z jajka oraz masłem (100 g), dolewając wody, tak aby można było zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce, a następnie rozwałkować i ułozyć w formie do tarty. Na wierzchu można położyć papier do pieczenia oraz fasolę, tak aby uniknąć wypukłości na cieście. Po 15 min. zdjąć papier z fasolą i podpiec kolejne 15 min. tak, aby tarta nabrała złotego koloru. W tym czasie można przygotować rabarbar. Należy go umyć, obrać i pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm. Następnie wrzucić do miski i połączyć z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę położyć na cieście. Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki. Poł szklanki mąki należy połączyć z 50 g masła oraz brązowym cukrem. Powstałe tak ciasto można w nieregularny sposób postrzępić na wypiek, bądź bardziej zwartą masę potarkować na dużych oczkach tarki. Całość wstawić do piekarnika na około pół godziny.
- Czas 1 godz. 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 2 szklanki |
cukier puder | 1 łyżka |
masło | 150 g |
jajko żółtko | 1 szt |
woda | 3 łyżki |
rabarbar | 05 kg |
cukier brązowy | 05 szklanki |
mąka ziemniaczana | 1 łyżeczka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...