- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
masło | 100g |
mąka | 200g |
sól do ciasta | 1łyżeczka |
bardzo zimna woda | 3 łyżki |
Farsz: |
filet z łososia | 200g |
szpinak | 300g |
jajka | 5 |
śmietanka 12% | 300ml |
Cheddar | 100g |
sól i pieprz | |
Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić formę do tarty lub tortownicę z wysokim brzegiem. Włożyć formę do torebki foliowej i schłodzić w lodówce ok 30minut. W tym czasie ugotować łososia na parze (ok 15 min). Szpinak opłukać i sparzyć wrzątkiem, osączyć. Nagrzać piekarnik do 200 C. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąc, przestudzić. Roztrzepać jajka ze śmietanką. Dodać szpinak i starty ser. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto położyć rozdrobnionego łososia. Na wierzch wlać masę śmietanową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy. Uwaga: tartę można przyrządzić z dwóch rodzajów łososia - do ugotowanego na parze można dodać wędzonego.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...