Tarta z łososiem i brokułami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 200 g
masło 100 g
sól 1 łyżeczka
Farsz:
jajka 4
śmietanka 2/3 szklanki
filet z łosia bez skóry 150 g
mały brokuł lub pół dużego
Cheddar 100 g
sól i pieprz

Posiekać mąkę z masłem. Zagnieść ciasto dodając 3 łyżki bardzo zimnej wody i sól. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc. Podzielić brokuł na różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałeczki. Wyjąć ości z łososia. Pokroić rybę na kawałki. Brokuła i łososia gotować na parze 6-8 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić formę z ciastem i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać starty ser, brokuły i łososia. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Wlać nadzienie do formy z ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec godzinę, przykrywając pergaminem, gdyby za bardzo rumieniło się z wierzchu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.