Posiekać mąkę z masłem. Zagnieść ciasto dodając 3 łyżki bardzo zimnej wody i sól. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc. Podzielić brokuł na różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałeczki. Wyjąć ości z łososia. Pokroić rybę na kawałki. Brokuła i łososia gotować na parze 6-8 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić formę z ciastem i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać starty ser, brokuły i łososia. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Wlać nadzienie do formy z ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec godzinę, przykrywając pergaminem, gdyby za bardzo rumieniło się z wierzchu.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 200 g |
masło | 100 g |
sól | 1 łyżeczka |
Farsz: | |
jajka | 4 |
śmietanka | 2/3 szklanki |
filet z łosia bez skóry | 150 g |
mały brokuł lub pół dużego | |
Cheddar | 100 g |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...