Tarta z kolorową cukinią
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie | 1 opakowanie |
twaróg kozi | 500g |
czosnek | 3ząbki |
szalotki | 3 |
cukinie zielone | 3 |
cukinie żółte | 3 |
bazylia | garść |
sól, świeżo zmielony pieprz |
Żółta cukinia nie jest w Polsce tak popularna ja zielona ale sezonie możną ją kupić na bazarach a czasami nawet w marketach.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Wyłożyć blachę ciastem. Posiekać szalotkę, rozgnieść czosnek. Wymieszać z twarogiem. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie plasterki, albo paseczki. Można to zrobić obieraczką do warzyw, na tarce lub elektryczną krajalnicą. Nałożyć twaróg na ciasto, a na wierzchu ułożyć serpentyny cukinii. Piec ok 20 minut, uważając, aby nie spalić cukinii (ustawić blachę niezbyt wysoko). Posypać świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. UWAGA: mrożone ciasta francuskie różnią się jakością. Należy wybierać takie, któe jest zrobione na bazie prawdziwego masła.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.