Tarta z kapustą i grzybami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na ciasto:
mąka pszenna 200 g
masło do ciasta 100 g
sól 1łyżeczka
bardzo zimna woda 3 łyżki
Farsz:
kiszona kapusta 300 g
pieczarki 200 g
cebula 2
masło do smażenia 2 łyżki
olej 2 łyżki
śmietanka 18% 1 szklanka
jajka 5
oscypek lub cheddar 100 g
sól i pieprz do smaku
Oryginalna, polska wariacja na temat tradycyjnej francuskiej potrawy.

Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę i szybko wyrobić ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki brzeg. Owinąć wylepioną tortownicę folią do żywności lub plastikową torebką i włożyć na noc do lodówki. Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości, pod koniec gotowania odparowując wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać pokroić w cieniutkie plasterki lub piórka. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Nakłuć ciasto w wielu miejscach i podpiec 10 minut. Ostudzić. W tym czasie rozgrzać na patelni masło z olejem, zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć. W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać odparowaną (i ewentualnie odciśniętą) kapustę, cebulę z pieczarkami i stary ser. Doprawić do smaku (uważać z solą!).Na podpieczony spód tarty wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 60 minut. Gdyby w czasie pieczenia zbyt szybko zrumieniła się od góry, przykryć papierem do pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.