Tarta z kapustą i grzybami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka pszenna | 200 g |
masło do ciasta | 100 g |
sól | 1łyżeczka |
bardzo zimna woda | 3 łyżki |
Farsz: | |
kiszona kapusta | 300 g |
pieczarki | 200 g |
cebula | 2 |
masło do smażenia | 2 łyżki |
olej | 2 łyżki |
śmietanka 18% | 1 szklanka |
jajka | 5 |
oscypek lub cheddar | 100 g |
sól i pieprz do smaku |
Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę i szybko wyrobić ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki brzeg. Owinąć wylepioną tortownicę folią do żywności lub plastikową torebką i włożyć na noc do lodówki. Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości, pod koniec gotowania odparowując wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać pokroić w cieniutkie plasterki lub piórka. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Nakłuć ciasto w wielu miejscach i podpiec 10 minut. Ostudzić. W tym czasie rozgrzać na patelni masło z olejem, zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć. W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać odparowaną (i ewentualnie odciśniętą) kapustę, cebulę z pieczarkami i stary ser. Doprawić do smaku (uważać z solą!).Na podpieczony spód tarty wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 60 minut. Gdyby w czasie pieczenia zbyt szybko zrumieniła się od góry, przykryć papierem do pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.