- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka pszenna | 200 g |
masło do ciasta | 100 g |
sól | 1łyżeczka |
bardzo zimna woda | 3 łyżki |
Farsz: | |
kiszona kapusta | 300 g |
pieczarki | 200 g |
cebula | 2 |
masło do smażenia | 2 łyżki |
olej | 2 łyżki |
śmietanka 18% | 1 szklanka |
jajka | 5 |
oscypek lub cheddar | 100 g |
sól i pieprz do smaku | |
Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę i szybko wyrobić ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki brzeg. Owinąć wylepioną tortownicę folią do żywności lub plastikową torebką i włożyć na noc do lodówki. Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości, pod koniec gotowania odparowując wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać pokroić w cieniutkie plasterki lub piórka. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Nakłuć ciasto w wielu miejscach i podpiec 10 minut. Ostudzić. W tym czasie rozgrzać na patelni masło z olejem, zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć. W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać odparowaną (i ewentualnie odciśniętą) kapustę, cebulę z pieczarkami i stary ser. Doprawić do smaku (uważać z solą!).Na podpieczony spód tarty wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 60 minut. Gdyby w czasie pieczenia zbyt szybko zrumieniła się od góry, przykryć papierem do pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...