Tarta z jarmużem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
masło 100 g
mąka 200 g
sól 1 łyżeczka
Farsz:
jarmuż 2 spore garście
jajka 5
śmietanka 300 ml
ser cheddar 100 g
feta 100 g
czsonek 3 ząbki
gałka muszkatolowa szczypta
sól i pieprz
masło do formy
W klasycznym francuskim kiszu wystarczy zastąpić szpinak jarmużem aby uzyskać danie smaczne a niebanalne

Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wylepić ciastem posmarowaną masłem tortownicę robiąc wysoki brzeg. Zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki foliowej i szczelnie zawiązać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. Ciasto jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się zdecydowanie jaśniejsze, prawie białe kropeczki. Jarmuż opłukać, usunąć łodygi, pokroić w paseczki i blanszować (zagotować w osolonym wrzątku i odcedzić). Dobrze osączyć i ostudzić. Oba sery zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać sery. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać jarmuż. Ciasto wyjąć z folii, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy.

Uwaga: tarta uda się nawet ze śmietanki 12%, ale można dać i 30%.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.