- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
masło | 100 g |
mąka | 200 g |
sól | 1 łyżeczka |
Farsz: | |
jarmuż | 2 spore garście |
jajka | 5 |
śmietanka | 300 ml |
ser cheddar | 100 g |
feta | 100 g |
czsonek | 3 ząbki |
gałka muszkatolowa | szczypta |
sól i pieprz | |
masło do formy | |
Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wylepić ciastem posmarowaną masłem tortownicę robiąc wysoki brzeg. Zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki foliowej i szczelnie zawiązać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. Ciasto jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się zdecydowanie jaśniejsze, prawie białe kropeczki. Jarmuż opłukać, usunąć łodygi, pokroić w paseczki i blanszować (zagotować w osolonym wrzątku i odcedzić). Dobrze osączyć i ostudzić. Oba sery zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać sery. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać jarmuż. Ciasto wyjąć z folii, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do
Uwaga: tarta uda się nawet ze śmietanki 12%, ale można dać i 30%.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...