Tarta z gruszkami i nadzieniem migdałowym
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kruche ciasto na tarte | |
gruszki | 3 |
woda | 1 litr |
cukier | 7 łyżek |
sok z cytryny | 1,5 łyżki |
migdały (najlepiej obrane) | 2/3 filiżanki |
mąka pszenna | 1 łyżka |
masło o temperaturze pokojowej | 150 gram |
duże jajko | 1 |
cukier puder do dekoracji |
Przygotować kruche ciasto (np. według tego przepisu). Gruszki obrać. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Zamieszać, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Włożyć gruszki i gotować około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Obieranie migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i po kilku godzinach obierać naciskając palcami na pestkę. Powinna ona sama „wyskoczyć ” ze skórki.
Obrane migdały wrzucić do miksera. Dodać cukier, mąkę, masło i jajko. Gotową masę wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto na tarte podpiec z obciążeniem, żeby nie urosło (np. na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać na niego groch lub fasolę). Spód tarty wyjąć z piekarnika ułożyć na nim gruszki, a potem zalać masą migdałową. Piec do momentu aż masa się zetnie (około 40-50 minut).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.