- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kruche ciasto na tarte | |
gruszki | 3 |
woda | 1 litr |
cukier | 7 łyżek |
sok z cytryny | 1,5 łyżki |
migdały (najlepiej obrane) | 2/3 filiżanki |
mąka pszenna | 1 łyżka |
masło o temperaturze pokojowej | 150 gram |
duże jajko | 1 |
cukier puder do dekoracji | |
Przygotować kruche ciasto (np. według tego przepisu). Gruszki obrać. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Zamieszać, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Włożyć gruszki i gotować około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Obieranie migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i po kilku godzinach obierać naciskając palcami na pestkę. Powinna ona sama „wyskoczyć ” ze skórki.
Obrane migdały wrzucić do miksera. Dodać cukier, mąkę, masło i jajko. Gotową masę wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto na tarte podpiec z obciążeniem, żeby nie urosło (np. na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać na niego groch lub fasolę). Spód tarty wyjąć z piekarnika ułożyć na nim gruszki, a potem zalać masą migdałową. Piec do momentu aż masa się zetnie (około 40-50 minut).
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...