Tarta z cukinią i ricottą

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
masło do ciasta 100g
mąka 200g
sól do ciasta 1łyżeczka
bardzo zimna woda 1/3 szklanki
Nadzienie:
cukinie 2 małe
jajka 3
śmietanka 100ml
ser cheddar, starty 50g
ser ricotta 100g
gałka muszkatołowa szczypta
czosnek rozgnieciony 1 mały ząbek
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz
masło do formy
tymianek świeży garstka
Znakomicie smakuje na gorąco ale sprawdza się też na zimno, jako danie piknikowe.

Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wylepić ciastem posmarowaną masłem formę na tartę. Zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. Ciasto jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się zdecydowanie jaśniejsze, prawie białe kropeczki. Cukinie  pokroić w plasterki, podsmażyć lekko na oliwie. Ostudzić. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać starty cheddar i ricottę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać cukinie. Ciasto wyjąć z folii, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.

Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy. Posypać tymiankiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.