Tarta z cukinią i ricottą
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
masło do ciasta | 100g |
mąka | 200g |
sól do ciasta | 1łyżeczka |
bardzo zimna woda | 1/3 szklanki |
Nadzienie: | |
cukinie | 2 małe |
jajka | 3 |
śmietanka | 100ml |
ser cheddar, starty | 50g |
ser ricotta | 100g |
gałka muszkatołowa | szczypta |
czosnek rozgnieciony | 1 mały ząbek |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
masło do formy | |
tymianek świeży | garstka |
Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wylepić ciastem posmarowaną masłem formę na tartę. Zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. Ciasto jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się zdecydowanie jaśniejsze, prawie białe kropeczki. Cukinie pokroić w plasterki, podsmażyć lekko na oliwie. Ostudzić. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać starty cheddar i ricottę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać cukinie. Ciasto wyjąć z folii, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy. Posypać tymiankiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.