Tarta z chorizo

  • Czas 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5
śmietana 22% 500 ml
papryka czerwona 1
czosnek 3 ząbki
kiełbasa chorizo w plastrach 100 g
pomidorki koktajlowe 8
papryka wędzona słodka 2 łyżeczki
papryka ostra do smaku
sól 1 łyżeczka
ciasto na tartę 250 g
cukinia 1
oliwki 8 sztuk
Cebula czerwona 1
papryczka chili 1
Hiszpańskie smaki wprost z własnego piekarnika. Jeżeli macie w lodówce gotowe ciasto na tartę, to przygotowanie pysznego dania skróci się o połowę. Podane proporcje na formę o średnicy 28 cm.

Ciasto można zrobić wg naszego przepisu http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/krucha-doskonalosc/ lub użyć dobrego ciasta kupnego. Umyć i pokroić warzywa: cebulę w piórka, czosnek na plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, oliwki i pomidorki przekroić na pół.  Nastawić piekarnik na 180 C. W misce wymieszać trzepaczką jaja ze śmietaną. Dodać przyprawy i warzywa bez pomidorków. Spróbować czy masa jest wystarczająco słona.  Foremkę wyłożyć papierem dopieczenia, wykleić rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem. Wlać masę jajeczną do ciasta, na wierzchu ułożyć plastry chorizo i pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 40 minut. Masa urośnie, a po wyjęciu z pieca opadnie. Taka jej uroda. Podawać z sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.