- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 5 |
śmietana 22% | 500 ml |
papryka czerwona | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
kiełbasa chorizo w plastrach | 100 g |
pomidorki koktajlowe | 8 |
papryka wędzona słodka | 2 łyżeczki |
papryka ostra | do smaku |
sól | 1 łyżeczka |
ciasto na tartę | 250 g |
cukinia | 1 |
oliwki | 8 sztuk |
Cebula czerwona | 1 |
papryczka chili | 1 |
Ciasto można zrobić wg naszego przepisu http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/krucha-doskonalosc/ lub użyć dobrego ciasta kupnego. Umyć i pokroić warzywa: cebulę w piórka, czosnek na plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, oliwki i pomidorki przekroić na pół. Nastawić piekarnik na 180 C. W misce wymieszać trzepaczką jaja ze śmietaną. Dodać przyprawy i warzywa bez pomidorków. Spróbować czy masa jest wystarczająco słona. Foremkę wyłożyć papierem dopieczenia, wykleić rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem. Wlać masę jajeczną do ciasta, na wierzchu ułożyć plastry chorizo i pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 40 minut. Masa urośnie, a po wyjęciu z pieca opadnie. Taka jej uroda. Podawać z sałatą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...