Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wylepić ciastem posmarowaną masłem tortownicę robiąc wysoki brzeg. Zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki foliowej i szczelnie zawiązać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. Ciasto jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się zdecydowanie jaśniejsze, prawie białe kropeczki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ostudzić. Oba sery zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać sery. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać brokuła. Ciasto wyjąć z folii, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy.
Uwaga: tarta uda się nawet ze śmietanki 12%, ale można dać i 30%.