Tarta truskawkowa z kremem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 05, kg
galaretka truskawkowa na pół litra
ciasto:
mąka krupczatka 300g
masło 200g
żółtka 3
cukier puder 10g
Krem cukierniczy 1 porcja według przepisu podstawowego http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/krem-cukierniczy
Ten efektowny i pyszny deser jest niestety pracochłonny. Można ułatwić dobie zadanie używając półproduktów.

Mąkę wysypać  na stolnicę. Posiekać z masłem i cukrem i żółtkami. Zagnieść w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w  lodówce przez godzinę. Wylepić formę na tartę. Nakłuć w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 10-15 minut na złoty kolor. Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować krem cukierniczy według przepisu http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/krem-cukierniczy. (Jeśli kogoś chce zrobić ciasto szybciej można kupić gotowy krem do karpatki i przyrządzić go zgodnie z przepisem na opakowaniu – będzie szybciej i łatwiej ale smak ucierpi). Umyć i odszypułkować truskawki. Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmarować krem cukierniczy, na nim ułożyć osuszone truskawki. Polać stygnącą galaretką pomagając sobie pędzelkiem aby wszystkie truskawki były pokryte galaretką. Uwaga: najtrudniejsze w przygotowaniu tego deseru jest uchwycenie właściwego momentu polewania galaretką. Jeśli będzie zbyt rzadka spłynie i wsiąknie w krem. Jeśli będzie zbyt twarda, nie będzie wyglądać  atrakcyjnie, gdyż nie będzie miała gładkiej powierzchni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.