- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 05, kg |
galaretka truskawkowa | na pół litra |
ciasto: | |
mąka krupczatka | 300g |
masło | 200g |
żółtka | 3 |
cukier puder | 10g |
Krem cukierniczy 1 porcja według przepisu podstawowego http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/krem-cukierniczy | |
Mąkę wysypać na stolnicę. Posiekać z masłem i cukrem i żółtkami. Zagnieść w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Wylepić formę na tartę. Nakłuć w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 10-15 minut na złoty kolor. Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować krem cukierniczy według przepisu http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/krem-cukierniczy. (Jeśli kogoś chce zrobić ciasto szybciej można kupić gotowy krem do karpatki i przyrządzić go zgodnie z przepisem na opakowaniu – będzie szybciej i łatwiej ale smak ucierpi). Umyć i odszypułkować truskawki. Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmarować krem cukierniczy, na nim ułożyć osuszone truskawki. Polać stygnącą galaretką pomagając sobie pędzelkiem aby wszystkie truskawki były pokryte galaretką. Uwaga: najtrudniejsze w przygotowaniu tego deseru jest uchwycenie właściwego momentu polewania galaretką. Jeśli będzie zbyt rzadka spłynie i wsiąknie w krem. Jeśli będzie zbyt twarda, nie będzie wyglądać atrakcyjnie, gdyż nie będzie miała gładkiej powierzchni.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...