Tarta tatine z gruszkami

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dobre mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie
gruszki 4
masło 150 g
cukier 100 g
miód 5 łyżek
Wyśmienity w smaku jesienny deser.

Posmarować masłem okrągłą foremkę (24 cm). Posypać dno cukrem i pokruszyć kawałki zimnego masła. Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć ciasno w foremce. Przykryć gruszki krążkiem ciasta, zawijając  brzegi pod spód. Piec około pół godziny w temperaturze 220C. Wyjąć z piekarnika. Położyć duży talerz na wierzchu foremki i zdecydowanym ruchem odwrócić. Zdjąć foremkę, polać podgrzanym miodem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.