Tarta tatine z gruszkami
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
dobre mrożone ciasto francuskie | 1 opakowanie |
gruszki | 4 |
masło | 150 g |
cukier | 100 g |
miód | 5 łyżek |
Wyśmienity w smaku jesienny deser.
Posmarować masłem okrągłą foremkę (24 cm). Posypać dno cukrem i pokruszyć kawałki zimnego masła. Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć ciasno w foremce. Przykryć gruszki krążkiem ciasta, zawijając brzegi pod spód. Piec około pół godziny w temperaturze 220C. Wyjąć z piekarnika. Położyć duży talerz na wierzchu foremki i zdecydowanym ruchem odwrócić. Zdjąć foremkę, polać podgrzanym miodem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.