Tarta śliwkowo - migdałowa
- Czas 1 godz. 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 100 g |
twaróg śmietankowy | 100 g |
śliwki | 700 g |
drobno starta skórka z cytryny | 1 łyżeczka |
cynamon | 0,5 łyżeczki |
mąka ziemniaczana | 3 łyżki |
zmielone płatki migdałowe | 75 g |
cukier | 3 łyżki |
masło | 100 g |
zółtko | do posmarowania |
mleko | do posmarowania |
Choćby dla tej jednej tarty warto czekać na jesienne śliwki!
Przesypać mąkę na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać. Dodać twaróg śmietankowy i ponownie posiekać. Zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Obie części owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić formę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia.Rozgrzać piekarnik do 200⁰C. Odpestkowane śliwki pokroić. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną skórką z cytryny i migdałami. Wyłożyć na spód. Z pozostałej części cista uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec 45 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.