- Czas 1 godz. 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 100 g |
twaróg śmietankowy | 100 g |
śliwki | 700 g |
drobno starta skórka z cytryny | 1 łyżeczka |
cynamon | 0,5 łyżeczki |
mąka ziemniaczana | 3 łyżki |
zmielone płatki migdałowe | 75 g |
cukier | 3 łyżki |
masło | 100 g |
zółtko | do posmarowania |
mleko | do posmarowania |
Przesypać mąkę na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać. Dodać twaróg śmietankowy i ponownie posiekać. Zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Obie części owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić formę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia.Rozgrzać piekarnik do 200⁰C. Odpestkowane śliwki pokroić. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną skórką z cytryny i migdałami. Wyłożyć na spód. Z pozostałej części cista uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec 45 minut.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...