1) Herbatniki rozdrabniamy na "piasek " dodajemy roztopione masło, powstała sypką masą wypełniamy tarte o śr. 24 cm piec 8 min w 160 stopniach.
2) Do rozpuszczenej gorzkiej czekolady wsypujemy pałeczki ptysiowe tak aby obtoczyły sie w czekoladzie. ukłądamy je na wypieczonej tarcie ,wkłądamy do lodówki .
3) Śmietanke gotujemy z 2 łyżeczkami płatków lawendy przez jakieś 5 minut . Śmietanke przecedzamy przes sito aby pozbyć sie płatków lawendy , dodajemy do posiekanej białęj czekolady, mieszamy całość aby czekolada się rozpuściła i dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej żęlatyny z 4 łyżkach wody - Całość odstawiamy do stężęnia od czasu do czasu mieszamy gdy masa zacznie tężeć wylewamy na pałeczki ptysiowe oblane czekolada. Wkłądamy do łodówki aż stężeje.
4) Reszcze śmietanki ubijamy z cukrem i dodajemy pozostałą czetatyne rozpuszczona w 2 łyzkach wody i wykładamy na tarte , posypujemy płatkami lawendy . Pozostawiamy do stężęnia w lodowce na ok 30 min