Tarta kokosowa z malinami
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto kruche | |
śmietanka kokosowa | puszka |
laska wanilii | |
rum | 1 łyżka |
smietana 36% | 400 ml |
żelatyna | 4 łyżeczki |
sól | szczypta |
cukier puder | 80 gram |
Pyszna tarta z nadzieniem a'la panna cotta. W poniższej propozycji podana z malinami ale dobrze sprawdzą się również mango, truskawki, czy ananas.
Przygotować ciasto kruche np. według tych wskazówek. Wyłożyć ciastem formę do tarty i upiec.
Żelatynę zalać odrobiną wody i pozostawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać śmietanę, śmietankę kokosową, nasiona z jednej laski wanilii i cukier. Gorącą (ale jeszcze nie gotującą się) śmietanę z dodatkami zdjąć z ognia i dodać żelatynę, sól i rum. Pozostawić do ostudzenia na godzinę, a następnie wylać na przygotowany spód z ciasta kruchego. Wstawić do lodówki aby masa stężała i przed podaniem udekorować malinami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.