Tarta kokosowa z malinami

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto kruche
śmietanka kokosowa puszka
laska wanilii
rum 1 łyżka
smietana 36% 400 ml
żelatyna 4 łyżeczki
sól szczypta
cukier puder 80 gram
Pyszna tarta z nadzieniem a'la panna cotta. W poniższej propozycji podana z malinami ale dobrze sprawdzą się również mango, truskawki, czy ananas.

Przygotować ciasto kruche np. według tych wskazówek. Wyłożyć ciastem formę do tarty i upiec.

Żelatynę zalać odrobiną wody i pozostawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać śmietanę, śmietankę kokosową, nasiona z jednej laski wanilii i cukier. Gorącą (ale jeszcze nie gotującą się) śmietanę z dodatkami zdjąć z ognia i dodać żelatynę, sól i rum. Pozostawić do ostudzenia na godzinę, a następnie wylać na przygotowany spód z ciasta kruchego. Wstawić do lodówki aby masa stężała i przed podaniem udekorować malinami.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.