- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto kruche | |
śmietanka kokosowa | puszka |
laska wanilii | |
rum | 1 łyżka |
smietana 36% | 400 ml |
żelatyna | 4 łyżeczki |
sól | szczypta |
cukier puder | 80 gram |
Przygotować ciasto kruche np. według tych wskazówek. Wyłożyć ciastem formę do tarty i upiec.
Żelatynę zalać odrobiną wody i pozostawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać śmietanę, śmietankę kokosową, nasiona z jednej laski wanilii i cukier. Gorącą (ale jeszcze nie gotującą się) śmietanę z dodatkami zdjąć z ognia i dodać żelatynę, sól i rum. Pozostawić do ostudzenia na godzinę, a następnie wylać na przygotowany spód z ciasta kruchego. Wstawić do lodówki aby masa stężała i przed podaniem udekorować malinami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...