Tarta cytrynowa

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka krupczatka 1,5 szklanki
masło 100 g
żółtka 2
cukier puder 4łyżki
śmietana 22% 1łyżka
Nadzienie:
cytyrny 4-5
jajka 3
mąka kukurydziana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko pół szklanki
Orzeźwiająca i lekka tarta cytrynowa jest znakomita jako deser po obfitym posiłku.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i godzinę chłodzić w lodówce. Wyjąć, wylepić formę na tartę, nakłuć i piec 10 minut w temperaturze 200C. Zagotować skórkę i sok z cytryn, mleko, cukier, roztrzepane jajka i masło. Małą ilością mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i zwykłą. Zdjąć z ognia gotujący się sos i energicznie mieszając rózgą wlać mleko z mąką. Ciągle mieszając zagotować. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając po łyżce cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłożyć budyń, a na wierzchu rozprowadzić pianę. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 160C. Piana nie powinna się zrumienić. Podawać na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.