Tarta cytrynowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka krupczatka | 1,5 szklanki |
masło | 100 g |
żółtka | 2 |
cukier puder | 4łyżki |
śmietana 22% | 1łyżka |
Nadzienie: | |
cytyrny | 4-5 |
jajka | 3 |
mąka kukurydziana | 1 łyżka |
mąka pszenna | 1 łyżka |
mleko | pół szklanki |
Orzeźwiająca i lekka tarta cytrynowa jest znakomita jako deser po obfitym posiłku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i godzinę chłodzić w lodówce. Wyjąć, wylepić formę na tartę, nakłuć i piec 10 minut w temperaturze 200C. Zagotować skórkę i sok z cytryn, mleko, cukier, roztrzepane jajka i masło. Małą ilością mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i zwykłą. Zdjąć z ognia gotujący się sos i energicznie mieszając rózgą wlać mleko z mąką. Ciągle mieszając zagotować. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając po łyżce cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłożyć budyń, a na wierzchu rozprowadzić pianę. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 160C. Piana nie powinna się zrumienić. Podawać na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.