Tarta cebulowa
- Czas 1 godz. 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 200 g |
masło | 100 g |
sól | 1 łyżeczka |
zimna woda | 3 łyżki |
Farsz: | |
cebula | 1 kg |
oliwa | 5 łyżek |
Ser pleśniowy niebieski | 50 g |
masło do formy | |
Cheddar | 100 g |
parmezan | 50 g |
jajka | 5 |
śmietanka | 1 szklanka |
zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
sól i pieprz |
Masło posiekać z mąką i solą. Dodając wodę szybko zagnieść ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę lub wysoką formę do tarty. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Chłodzenie ciasta można pomiąć, ale wówczas spód i brzeg tarty będą mniej kruche. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na oliwie, pilnując aby się nie zrumieniła. Ostudzić. Zetrzeć na tarce cheddar, pokruszyć ser niebieski. Wymieszać śmietankę (lub śmietanę) z jajkami, dodać cebulę, cheddar, niebieski ser i zioła. Posolić i popieprzyć do smaku (ok. 1 mała łyżeczka soli i pół pieprzu).
Wyjąć z lodówki ciasto, nakłuć je widelcem w wielu miejscach i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Podpiekać 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się wybrzuszać otworzyć drzwiczki piekarnika i (nie parząc się!) nakłuć widelcem w miejscu wybrzuszenia. (Jest to prostsza metoda niż wysypywanie dna grochem.) Wyjąć ciasto, przestudzić, wlać nadzienie, posypać parmezanem i piec godzinę w temperaturze 180 C. Jeśli wcześniej tarta zacznie się zbytnio rumienić przykryć ją pergaminem lub folią aluminiową i odkryć 10 minut przed końcem pieczenia.
Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.