Tarta cebulowa

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 200 g
masło 100 g
sól 1 łyżeczka
zimna woda 3 łyżki
Farsz:
cebula 1 kg
oliwa 5 łyżek
Ser pleśniowy niebieski 50 g
masło do formy
Cheddar 100 g
parmezan 50 g
jajka 5
śmietanka 1 szklanka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól i pieprz
Klasyczna francuska potrawa na każda porę roku.

Masło posiekać z mąką i solą. Dodając wodę szybko zagnieść ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę lub wysoką formę do tarty. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Chłodzenie ciasta można pomiąć, ale wówczas spód i brzeg tarty będą mniej kruche. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na oliwie, pilnując aby się nie zrumieniła. Ostudzić. Zetrzeć na tarce cheddar, pokruszyć ser niebieski. Wymieszać śmietankę (lub śmietanę) z jajkami, dodać cebulę, cheddar, niebieski ser i zioła. Posolić i popieprzyć do smaku (ok. 1 mała łyżeczka soli i pół pieprzu).

Wyjąć z lodówki ciasto, nakłuć je widelcem w wielu miejscach i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Podpiekać 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się wybrzuszać otworzyć drzwiczki piekarnika i (nie parząc się!) nakłuć widelcem w miejscu wybrzuszenia. (Jest to prostsza metoda niż wysypywanie dna grochem.) Wyjąć ciasto, przestudzić, wlać nadzienie, posypać parmezanem i piec godzinę w temperaturze 180 C. Jeśli wcześniej tarta zacznie się zbytnio rumienić przykryć ją pergaminem lub folią aluminiową i odkryć 10 minut przed końcem pieczenia.

Podawać natychmiast z zieloną sałatą. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.