- Czas przygotowania 1 godz. 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 200 g |
masło | 100 g |
sól | 1 łyżeczka |
zimna woda | 3 łyżki |
Farsz: | |
cebula | 1 kg |
oliwa | 5 łyżek |
Ser pleśniowy niebieski | 50 g |
masło do formy | |
Cheddar | 100 g |
parmezan | 50 g |
jajka | 5 |
śmietanka | 1 szklanka |
zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
sól i pieprz | |
Masło posiekać z mąką i solą. Dodając wodę szybko zagnieść ciasto. Wylepić posmarowaną masłem tortownicę lub wysoką formę do tarty. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Chłodzenie ciasta można pomiąć, ale wówczas spód i brzeg tarty będą mniej kruche. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na oliwie, pilnując aby się nie zrumieniła. Ostudzić. Zetrzeć na tarce cheddar, pokruszyć ser niebieski. Wymieszać śmietankę (lub śmietanę) z jajkami, dodać cebulę, cheddar, niebieski ser i zioła. Posolić i popieprzyć do smaku (ok. 1 mała łyżeczka soli i pół pieprzu).
Wyjąć z lodówki ciasto, nakłuć je widelcem w wielu miejscach i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Podpiekać 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się wybrzuszać otworzyć drzwiczki piekarnika i (nie parząc się!) nakłuć widelcem w miejscu wybrzuszenia. (Jest to prostsza metoda niż wysypywanie dna grochem.) Wyjąć ciasto, przestudzić, wlać nadzienie, posypać parmezanem i piec godzinę w temperaturze 180 C. Jeśli wcześniej tarta zacznie się zbytnio rumienić przykryć ją pergaminem lub folią aluminiową i odkryć 10 minut przed końcem pieczenia.
Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...