Tajski kurczak z nerkowcami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka | 0,5 kg |
prażone orzechy nerkowca | szklanka |
korzeń imbiru | 4 cm kawałek |
olej roślinny | 4 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
cebula |
czerwone chilli | |
sos sojowy | 2 łyżeczki |
ciemny sos sojowy | 1 łyżka |
sos rybny | 2 łyżki |
brązowy cukier | 2 łyżki |
cebula dymka | 2 sztuki |
Przepis na proste, tradycyjne danie kuchni tajskiej.
W misce wymieszać sosy sojowe, sos rybny i brązowy cukier. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Orzechy odłożyć do oddzielnej miski. Na woku rozgrzać olej. Wrzucić starty na tarce imbir, pokrojone ząbki czosnkum cebulę i chili, podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i go podsmażyć. Na koniec dodać sos, posiekaną dymkę i chwilę podsmażyć do połączenia się składników. Podawać z ryżem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.