Tajski kurczak z nerkowcami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka 0,5 kg
prażone orzechy nerkowca szklanka
korzeń imbiru 4 cm kawałek
olej roślinny 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
cebula
czerwone chilli
sos sojowy 2 łyżeczki
ciemny sos sojowy 1 łyżka
sos rybny 2 łyżki
brązowy cukier 2 łyżki
cebula dymka 2 sztuki
Przepis na proste, tradycyjne danie kuchni tajskiej.

W misce wymieszać sosy sojowe, sos rybny i brązowy cukier. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Orzechy odłożyć do oddzielnej miski.  Na woku rozgrzać olej. Wrzucić starty na tarce imbir, pokrojone ząbki czosnkum cebulę i chili, podsmażyć kilka minut.  Następnie dodać pokrojonego kurczaka i go podsmażyć. Na koniec dodać sos, posiekaną dymkę i chwilę podsmażyć do połączenia się składników. Podawać z ryżem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.