Tajska zupa z owocami morza
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
trawa cytrynowa | 1 |
wywar warzywny lub rybny | 1,5 litra |
liście limonki kaffir | 2 |
imbir świeży | ok. 3 cm |
owoce morza mrożone | 300 g |
makaron ryżowy | 100 g |
mleczko kokosowe | ok. 250 ml |
limonki | 2 |
sól i pieprz do smaku | |
kolendra posiekana | do podania |
Ten przysmak kuchni orientalnej jest bardzo łatwy do zrobienia.
Rozgnieść trawę cytrynową. Wywar z trawą, imbirem i kefirem gotować ok 10 minut. Wyjąć przyprawy. Wlać do wywaru mleczko kokosowe , włożyć owoce morza, a po 10 minutach makaron. Gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Jeśli chcemy by zupa była bardziej pikantna należy razem z imbirem dodać chili lub pastę curry.) Do gotowej zupy wlać sok z limonek. Podawać natychmiast z dodatkiem świeżej kolendry.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.