Trawę cytrynową zmiażdżyć rączką od noża. W garnku na odrobinie oleju podsmażyć imbir, liście limonki i chilli. Dodać posiekane boczniaki i podsmażyć. Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać trawę cytrynową i gotować kilkanaście minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć posiekane tofu. Na końcu dodać do bulionu mleko kokosowe, sosy sojowe i sok z limonki. Przed podaniem wyjąć łodygę trawy cytrynowej. Zupę podawać z tofu i kolendrą.
Tajska zupa z boczniakami i mlekiem kokosowym
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 dni
- Trudność
- Porcja dla
woda | 3 szklanki |
starty imbir | 2 łyżki |
trawa cytrynowa | 1 łodyga |
liście limonki | 4-6 sztuk |
posiekana papryczka chilli | 1 sztuka |
tofu | kostka |
posiekane boczniaki | 1 szklanka |
mleko kokosowe | 1/2 szklanki |
jasny sos sojowy | 2 łyżki |
ciemny, grzybowy sos sojowy | 2 łyżki |
sok z limonki | 1 1/2 łyżki |
posiekana kolendra | 3 łyżki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.