Tagliatelle w sosie grzybowym
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron tagliatelle | 400 g |
suszone borowiki | 20 g |
szynka parmeńska | 4 plastry |
małe pieczarki | 200 g |
cebula | 1 |
pomidorki koktajlowe | 200 g |
natka pietruszki | 1/2 pęczka |
oliwa | 1 łyżka |
białe wytrawne wino | 100 ml |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 30% | 200 ml |
sól | |
pieprz |
Namoczyć suszone borowiki w ciepłej wodzie.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić pieczarki na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekać natkę pietruszki.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć szynkę, aż będzie chrupka i przyrumieniona. Wyjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki oraz smażyć około 4 minuty, mieszając.
Wyjąć borowiki z wody, odcisnąć i drobno pokroić.
Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do pieczarek. Dorzucić pomidory i borowiki i smażyć około minutę. Podlać winem i gotować na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Dolać do sosu śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć szynkę i dodać do sosu razem z posiekaną natką pietruszki.
Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i nakładać do miseczek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.