- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron tagliatelle | 400 g |
suszone borowiki | 20 g |
szynka parmeńska | 4 plastry |
małe pieczarki | 200 g |
cebula | 1 |
pomidorki koktajlowe | 200 g |
natka pietruszki | 1/2 pęczka |
oliwa | 1 łyżka |
białe wytrawne wino | 100 ml |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 30% | 200 ml |
sól | |
pieprz | |
Namoczyć suszone borowiki w ciepłej wodzie.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić pieczarki na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekać natkę pietruszki.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć szynkę, aż będzie chrupka i przyrumieniona. Wyjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki oraz smażyć około 4 minuty, mieszając.
Wyjąć borowiki z wody, odcisnąć i drobno pokroić.
Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do pieczarek. Dorzucić pomidory i borowiki i smażyć około minutę. Podlać winem i gotować na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Dolać do sosu śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć szynkę i dodać do sosu razem z posiekaną natką pietruszki.
Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i nakładać do miseczek.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...