Tagiatelle z ostrym sosem pomidorowym
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron tagiatelle | 500 g |
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki | 300 ml |
papryczka chili | 1 |
czosnek | 4 ząbki |
olej rzepakowy | 4-5 łyżek |
suszona bazylia | 1 łyżka |
świeża bazylia | do dekoracji |
Parmezan tarty | 50 g |
sól i pieprz do smaku |
Ta wersja popularnych wstążek rozgrzewa w chłodne dni.
Rozgrzać olej w rondlu. Włożyć roztarty czosnek i posiekane chili. Smażyć 2 sekundy. Dodać przecier pomidorowy i dusić 5 minut. Dodać suszoną bazylię. Ugotować makaron. Wymieszać makaron z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypany parmezanem i ozdobiony listkami bazylii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.