Tagiatelle z ostrym sosem pomidorowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron tagiatelle 500 g
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki 300 ml
papryczka chili 1
czosnek 4 ząbki
olej rzepakowy 4-5 łyżek
suszona bazylia 1 łyżka
świeża bazylia do dekoracji
Parmezan tarty 50 g
sól i pieprz do smaku
Ta wersja popularnych wstążek rozgrzewa w chłodne dni.

Rozgrzać olej w rondlu. Włożyć roztarty czosnek i posiekane chili. Smażyć 2 sekundy. Dodać przecier pomidorowy i dusić 5 minut. Dodać suszoną bazylię. Ugotować makaron. Wymieszać makaron z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypany parmezanem i ozdobiony listkami bazylii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.